Logo triarcus
Uitnodiging Uitnodiging
Belangstelling in samenwerking?
E-mail Contact
Neem hier contact op met TriArcus
Home -> Recente ontwikkelingen

Recente ontwikkelingen

 


Artikel in Noordhollands Dagblad :

Te veel onderhoud schaadt monumenten

BEVERWIJK- De Monumentenwacht Noord-Holland heeft vorig jaar 33 monumentale huizen kunnen inspecteren in het project van de Stichting TriArcus. "Vaak blijkt dat eigenaren te veel hebben laten doen bij een opknapbeurt of verbouwing", zegt directeur Jeroen Twisk. "Beter is het als onze inspecteurs vooraf advies kunnen geven." Het gaat om woonhuizen die op een monumentenlijst staan van het Rijk of de gemeente.
De eigenaren onderschatten vaak de technische kwaliteit van hun huis, zegt Twisk. "Je moet niet te snel dingen aanpakken. Het is zonde als we achteraf moeten vaststellen dat monumentale aspecten weggehaald zijn. Het voegwerk bijvoorbeeld is indertijd met veel zorg, aandacht en vakmanschap aangebracht. Zo goed kunnen we het niet meer. Als er schade is, moet je zo min mogelijk vervangen, niet de hele gevel opnieuw voegen omdat je toch al bezig bent."
Soms wordt er ook te luxe en te duur hersteld, niet passend bij de stijl van bijvoorbeeld een arbeidershuisje - en gaat ook iets van de geschiedenis en de monumentale waarde verloren.
Een inspectie kan geld besparen, en kennis over de monumentale waarde van een huis. "Zo word je weer enthousiast over je bezit", zegt Twisk.
De eigenaren van de 33 woningen kregen een gratis bouwkundige inspectie en werden een jaar gratis lid van de Monumentenwacht.

 


Artikel in Noordhollands Dagblad :

Gratis inspectie woonmonument 'voorkomt dure restauratie later'

HEEMSKERK - Kastelen, oude raadhuizen, kerken en molens zijn monumenten, dat spreekt bijna vanzelf. Maar ook huizen kunnen die status hebben, zoals stolpen, of zelfs kleine tuindershuizen.
Als eigenaar van een monumentaal huis, ben je er trots en zuinig op. Nu krijg je een gratis bouwkundige inspectie van de Monumentenwacht Noord-Holland aangeboden in samenwerking met de stichting TriArcus. "Dat is belangrijk voor goed onderhoud", zegt directeur Jeroen Twisk van de Monumentenwacht. "Zo voorkom je een dure restauratie later."

 


Van website www.heemskerksecourant.nl :

In de wolken aan de Baandert

HEEMSKERK - Een zesde kunstzinnige bank wordt deze donderdag toegevoegd aan de lijst van de Bankjesparade in Heemskerk. Alie Kalverda maakte een Wolkenbank die een plaats krijgt in de groenstrook aan de Baandert. De officiële ingebruikname is om 15.15 uur door oud-burgemeester Hoobroeckx. Aansluitend is er een drankje in de zaal van het Apostolische Genootschap aan de J. Monnetstraat. Op initiatief van Stichting TriArcus nam de Bankjesparade de taak op zich om een lint van kunstzinnige bankjes door Heemskerk te realiseren.

 


Uit tijdschrift Landschap Noord-Holland :

TriArcus doneert voor Fort bij Veldhuis.

Dat er fondsen zijn die oog hebben voor de instandhouding van cultureel erfgoed, doet ons deugd. Stichting TriArcus uit Heemskerk ijvert net als Landschap Noord-Holland voor het behoud van erfgoed. We vonden elkaar in onze gezamenlijke zorg voor het Heemskerkse Fort bij Veldhuis waarin het Luchtoorlogmuseum is gevestigd. Voor fietsers en wandelaars vormen fort, genieloods en batterij een harmonieus en vertrouwd onderdeel van het landschap in de Wijkermeerpolder. Onlangs doneerde de stichting als Excellente Partner van Landschap Noord-Holland een geldbedrag. De komende drie jaar wordt deze schenking aangewend voor een gedegen opknapbeurt van elementen op en rondom het fort en de bijbehorende gronden (8 ha). Fort bij Veldhuis (1897) prijkt net als de gehele Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat is echter geen waterdichte garantie voor behoud. Gelukkig dat partijen als TriArcus schenken om het kostbare onderhoud van dit erfgoed te kunnen financieren.

 


Van website www.heemskerksecourant.nl :

Activerend en Vriendschappelijk Huisbezoek van Humanitas krijgt steun.

De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie, met 22.000 vrijwilligers en 60.000 mensen die hulp krijgen. De vrijwilligers helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Om deze hulp en met name hulp aan thuiswonende ouderen te kunnen blijven doen in de IJmond, heeft Humanitas ondersteuning gekregen in de vorm van een fonds van Stichting TriArcus. Heeft u behoefte aan iemand met wie je kunt praten en die u thuis opzoekt? Bent u bijvoorbeeld door omstandigheden aan huis gebonden. Is er steun of een duwtje in de rug nodig bij het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis? Of om weer actief deel te nemen in de maatschappij? Denk dan eens aan Activerend en Vriendschappelijk Huisbezoek van Humanitas.

 


Van website www.handenineen.com :

De kop is er af! en de brandslang ook...

Met twee mooie donaties op financieel gebied krijgen de toiletten en het halletje bij Handen Ineen een opfrisbeurt. Stichting Westerheem en Stichting TriArcus maken niet alleen deze renovatie mogelijk, maar dragen ook bij aan de vervanging van de 18-jaar oude verwarmingsketel.

 


Van website www.oudcastricum.com :

Stichting TriArcus schenkt Oud-Castricum (Uitbreiding De Duynkant)

Het bestuur van de Stichting TriArcus heeft na bestudering van de bouwplannen en beoordeling van doelstellingen en activiteiten van de Werkgroep Oud-Castricum besloten de uitbreiding van De Duynkant te ondersteunen. Het bedrag is op 6 december bijgeschreven op de bankrekening van onze stichting. De werkgroep is ontzettend blij met dit bedrag en heeft inmiddels de bouwvergunning aangevraagd. Het streven is om in 2017, het jaar van het 50-jarig bestaan van Oud-Castricum, met de nieuwbouw te gaan beginnen. Dankzij de bijdrage van TriArcus zijn er ook voldoende middelen aanwezig om de start te verantwoorden.

 


Van website www.oerij.eu :

Donatie van Stichting TriArcus

De Stichting TriArcus betaalt mee aan het fietsroutenetwerk van de Stichting Oer-IJ. Eerder zegde de Rabobank Noord-Kennemerland al een mooi bedrag van toe. Bij diverse fondsen lopen nog aanvragen. De begroting van project beloopt in totaal een bedrag van ongeveer honderdduizend euro. Dat geld wordt vooral besteed aan het maken en beschrijven van routes, bewegwijzering, info-panelen, de productie van een gids, een website en apps.

 


Artikel in Haarlems Dagblad :

Gaat u mee op iPad/tablet les?

Samen met stichting Nederland Verbindt, ouderen organisatie KBO Noord-Holland, Stichting TriArcus en de Rabobanken van Noord-Holland organiseert uw krant, iPad/tablet lessen voor de beginnende 55+ iPad/tablet gebruiker. De lessen worden verzorgd door een team van ROC studenten. In 10 lessen van 2 uur (incl. koffie/thee pauze) wordt u gedurende 5 weken meegenomen op ontdekkingsreis langs de mogelijkheden van de iPad/tablet.

 


Artikel in Noordhollands Dagblad :

Met helm op door museum Kennemerland

BEVERWIJK - Museum Kennemerland en Historisch Genootschap Midden-Kennemerland werken al vier maanden aan de uitbreiding en vernieuwing. Het werk is nog niet af, maar wel zo ver gevorderd dat het publiek een kijkje kan komen nemen. Ervaren gidsen leiden op zaterdag 16 juli belangstellenden rond op de -bouwplaats- tijdens de zogenoemde -hard helmet tour-.

Museum Kennemerland, tijdens de verbouwing gesloten, krijgt aan de achterzijde een nieuwe vleugel. De vrijwilligers zijn met hulp van professionals druk bezig met het gereed maken van die extra ruimte als Historisch Informatiecentrum. Te gebruiken door museum en genootschap samen: voor studie, vergaderingen en lezingen. De historische bibliotheek komt hier, zo ook de museumwinkel, de receptie en een koffie/zithoek voor de bezoekers. Kortom, een grote verbetering.

Gaandeweg is tevens het verouderde museum zelf binnen flink aangepakt. Niet alleen met de schilderkwast. Oude doorgangen zijn gedicht, nieuwe openingen zijn gemaakt. Met als resultaat een andere, meer logische routing en meer ruimte voor zowel de (nieuw te maken) vaste opstelling als de tijdelijke wisseltentoonstellingen. Een en ander is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente Beverwijk en fondsen, waaronder een aanzienlijke bijdrage van de Stichting Triarcus.

 


Persbericht Nationaal Ouderenfonds :

OUDERENFONDS EN TRIARCUS LATEN OUDEREN UITWAAIEN AAN HET STRAND

Veel ouderen zijn al in jaren niet meer aan het strand geweest. Het is vaak te ver weg of moeilijk bereikbaar, terwijl een dagje uitwaaien zo goed is voor een mens. Het Nationaal Ouderenfonds organiseert daarom voor het eerst in samenwerking met Stichting TriArcus stranduitjes naar strandpaviljoen Zee en Zo in Petten op 4 juli aanstaande. Volledig verzorgd, zodat ouderen zich geen zorgen hoeven te maken over het vervoer, het eten of de toegang tot het strand. Dat meldt het Nationaal Ouderenfonds.

De stranduitjes van het Nationaal Ouderenfonds bereiken jaarlijks zo'n 3.000 ouderen. Daarmee wordt het de deelnemers zo makkelijk mogelijk gemaakt; de strandtenten zijn goed bereikbaar en toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van speciale strandrolstoelen. Ook minder mobiele ouderen kunnen zo tot aan de branding genieten van de zee.

Dankzij een bijdrage van Stichting TriArcus kan het Nationaal Ouderenfonds nu ook ouderen meenemen naar Petten. Ook in Kijkduin, Domburg en op Texel en Ameland worden stranduitjes georganiseerd.

 


Cultureel Erfgoed Website weer uitgebreid
De website www.rondomkijken.nl is nu uitgebreid met Fort bij Uithoorn. Een groot en authentiek fort van de Stelling van Amsterdam. U kunt hier nu ook met een virtueel bezoek door (bijna) alle ruimten zwerven.

 
 

Webdesign & Techniek: Qball